Samenvatting van het project
In 2018 vieren we de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. In dit partnerschap willen de kinderen van 10 - 12 jaar oud een veiliger en vrediger wereld. We willen het culturele en taalkundig bewustzijn vergroten als motor voor sociale inclusie en educatieve prestaties. Door samen te werken, van elkaar te leren, expertise en methodieken te tonen, willen we didactische vaardigheden delen. Leren door sport, ICT en kunst biedt een uitstekende alternatieve en gemotiveerde stimulering om 'verschillen' te herkennen en te vieren. We willen de ideeën en methodologie rond herstelgericht werken in het onderwijs bespreekbaar maken en uitbrengen. Wanneer er conflicten of schade zijn geweest, is er de behoefte om goede relaties te herstellen. Dit willen we integreren in de schoolvisie en het beleid. Daarnaast willen we procedures ontwikkelen die de mogelijkheden van conflicten en schade verminderen.
Het delen van deze ideeën heeft als doel het schoolteam aan te moedigen om een mening en methodiek aan te leren en hoe ze 'concrete, herstellende praktijken' kunnen implementeren in de school. Kinderen zetten tentoonstellingen op, verwoorden hun toekomstideeën in een kunstige taal die iedereen begrijpt. Regelmatige skype-vergaderingen onder leerlingen en leerkrachten verminderen taal- en culturele barrières. Diversiteit wordt meer en meer zichtbaar, samenwerking met lokale gemeenschappen en schoolpersoneel vergroot het bewustzijn en de sociale rechtvaardigheid en inclusie voor iedereen. Door het volgen van trainingssessies georganiseerd door een professionele organisatie met ervaring in de herstelvisie, kunnen we een strategie uitwerken om uitsluiting van sociale structuren en schoolinterventies te voorkomen. Door de geschiedenis te begrijpen en relevant te maken voor onze lokale gemeenschappen, leiden kinderen de weg naar een verenigde wereld. Innovatie, overbrengen van goede praktijken, nieuwe vaardigheden, ervaring en nieuwe technologieën zullen worden opgenomen in het project. ICT-onderwijstechnieken en ondersteunende activiteiten tijdens de klasactiviteiten zullen worden uitgeprobeerd en geëvalueerd door personeel en beleid. Steden bezoeken en meer te weten komen over geschiedenis en cultuur zullen hun geest openen en worden de kinderen bewust van sociale inclusie en diversiteit.
54 kinderen en 18 personeelsleden nemen deel aan mobiliteiten naar België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk of Duitsland. Ze leren over het schoolleven, de cultuur en over de lokale geschiedenis om zo de natuurlijke nieuwsgierigheid over andere landen en andere culturen te stimuleren. We zullen alle activiteiten, evaluaties en rapporten tonen en online publiceren. Een etwinning-project deelt foto's en webtools die tijdens het project zijn gebruikt. Een fotokunstboek zal worden gepubliceerd om te verkopen en een verhalenboek, dat de herstelvisie wil implementeren met verwijzing naar herstelpraktijken kan worden gebruikt in scholen.